Cum știi că alegi creditul corect? Iată 3 factori pe care să-i iei în calcul

DAE, date scadente și rate minime lunare.

Amânare a plății, cost zilnic și dobândă zilnică.

Toate în limba română, dar parcă totuși dificil de înțeles.

Lumea creditelor poate părea greu de navigat la început. Atât băncile cât și IFN-urile oferă o gamă largă de oferte de creditare, iar pentru fiecare din ele parcă ai nevoie de un dicționar explicativ de buzunar. 

Iar imediat ce începi să înțelegi toți termenii contractuali asociați unei oferte de credit, urmează o altă parte complicată: Cum distingi ofertele între ele? Cum știi care credit este mai bun pentru tine și care-s ofertele cu adevărat avantajoase?

În mod normal, un credit este creat pentru a-ți oferi bani, nu pentru a te face să cheltui. Însă multe credite de pe piață tocmai asta fac: te taxează - la propriu și la figurat - pentru că-ți acordă un împrumut. Astfel, ajungi să plătești sume colosale ca pedeapsă pentru faptul că ai împrumutat câteva mii de lei.

Din acest motiv, este important să poți distinge între băncile și IFN-urile de pe piață și să înțelegi care ofertă este cu adevărat avantajoasă și care este doar o cale sigură de sărăcire. 

Tocmai de aceea, am identificat pentru tine trei factori pe care să-i iei în considerare pentru a alege corect un credit:

1. Rata dobânzii 

În industria creditelor, rata dobânzii este unul din factorii esențiali care diferențiază o instituție creditoare de alta. Și devine unul din factorii cei mai importanți la care să te uiți pentru că ea va determina costul total al creditului tău. Cu cât dobânda este mai mare, cu atât costul total al creditului tău va fi mai usturător.

Un alt aspect la care este important să fii atent este tipul dobânzii - dobândă fixă sau dobândă variabilă. Dobânda fixă rămâne aceeași pe toată durata contractuală. Cu alte cuvinte, știi sigur cât ai de achitat în fiecare lună, iar această sumă nu se va schimba odată cu factorii economici externi. 

În schimb, rata variabilă va fluctua odată cu factorii economici externi. De exemplu, dacă inflația explodează, acest lucru se va reflecta negativ și asupra bugetului tău. Tocmai din acest motiv, în ultima perioadă tot mai mulți români au început să caute posibilități de refinanțare a creditului lor - în unele cazuri, dobânda variabilă chiar s-a dublat, iar suma lunară de plată a devenit imposibil de achitat.

2. Comisioane și taxe transparente

Un alt factor pe care este necesar să-l iei în considerare atunci când iei un credit este reprezentat de totalitatea taxelor și comisioanelor asociate lui. Și, mai ales, dacă acestea sunt stipulate clar de la începutul contractului. 

Dintre cele mai comune și importante comisioane asociate unui credit, vei întâlni:

  • Comision de analiză a dosarului - Destul de des întâlnit în piață este și acest comision, care poate avea valori și până la 900 lei.

  • Comision lunar de administrare a creditului - deși relativ modic, de multe ori, când este practicat, acest comision este perceput ca fiind abuziv.

  • Comision de rambursare anticipată a creditului - multe instituții financiare practică acest comision, taxându-și clienții pentru faptul că își închid creditul înainte de termenul stipulat în contract. Raționamentul aici fiind acela că dacă acest credit ar fi dus la bun sfârșit, conform termenului contractual, ar mai exista posibilitatea unor încasări suplimentare.

  • Comision de acordare a creditului - unele instituții financiare îți vor percepe inclusiv acest comision. Practic, te taxează pentru că îți oferă un credit. Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, primești aprobarea pentru un credit de 10.000 de lei, vei primi efectiv doar 9.600 de lei - 400 de lei reprezentând acest comision.

Ocean Credit NU percepe niciunul din aceste comisioane.

Nu vei găsi aceste comisioane la niciunul din produsele creditare Ocean Credit, fie că este vorba de: 

  • creditul online de nevoi personale Pinguin 🐧, care îți oferă până la 4500 de lei pe cardul tău, rambursabili în 6 luni.
  • de linia de credit Delfin 🐬, care îți oferă până la 9000 de lei pe cardul tău, rambursabili în 12 luni, cu posibilitate de prelungire,
  • de creditul online Coral 🪸, cu care poți obține până la 12.000 de lei, rambursabili în 6-24 luni.

Pe scurt, îți acordăm creditul pentru că îl meriți și îl dorești. Îți vom face o ofertă în funcție de datele tale financiare - de exemplu scor de credit, grad de îndatorare, istoric de creditare etc. Și nu te vom taxa pentru banii cu care te împrumutăm. 

În plus, îți analizăm dosarul gratis și îl administrăm lună de lună tot gratuit

În plus, dacă ai șansa de a te elibera de datorii și vrei să închizi creditul anticipat, nu te vom taxa pentru asta. Va fi gratuit. Dimpotrivă, ne vom bucura pentru tine și te vom aștepta cu brațele deschise dacă vei mai avea nevoie de un împrumut ulterior.

Singurele costuri pe care le percepem sunt dobânda propriu-zisă, dobânzile penalizatoare, în caz că întârzii la plată și, în cazul liniei de credit Delfin, comisionul de utilizare a banilor. Și vei ști asta încă de la bun început. 

3. Flexibilitate la rambursare

Majoritatea creditelor sunt construite la fel. Ai o dobândă fixă sau variabilă, anumite comisioane și taxe, precum și un termen de rambursare a sumei pe care ai primit-o împrumut. Însă, de cele mai multe ori, acest termen de rambursare este fix.

În schimb, la Ocean Credit, vei găsi întotdeauna flexibilitate. Înțelegem cât de important este să alegi înapoierea banilor într-un ritm care îți este comod. De exemplu, cu creditul Coral, poți primi până la 12.000 de lei și îi poți rambursa între 6-24 luni. Tu alegi numărul de rate convenabil pentru tine.

În plus, atunci când refinanțezi linia de credit Delfin sau vrei să achiți anticipat creditul de nevoi personale Pinguin sau creditul online Coral, vei resimți această flexibilitate sub mai multe forme. 

  • Achită rata în avans

Spre exemplu, dacă ai mai mulți bani la dispoziție, poți achita în avans din scadențele pe care le ai de plătit pe viitor. Astfel, poți achita una sau mai multe rate în avans, dacă bugetul îți permite. 

De exemplu, dacă la scadența lunii martie, tu ai posibilitatea să plătești atât pentru luna martie, cât și pentru aprilie, știind că în aprilie vei avea alte cheltuieli, o poți face. Îți faci o favoare, achiți deodată mai mult, iar în aprilie vei avea scadența 0. Cu alte cuvinte, numărul tău total de rate va rămâne la fel. Singura modificare este că următoarele vor fi preplătite de către tine - în funcție de cât achiți anticipat.

  • Modifică valoarea ratei

O altă opțiune este să modifici valoarea ratei pe care o plătești, în funcție de cum îți permite bugetul. În mod similar, dacă dispui de o sumă mai mare de bani și vrei să achiți anticipat, o poți face, iar ratele viitoare se vor recalcula în mod egal și vor fi mai mici. 

Spre exemplu, dacă rata ta era la începutul contractului de 700 de lei, iar tu achiți 1500 de lei anticipat, este posibil ca ratele tale viitoare să fie doar 500 de lei fiecare.

  • Redu perioada contractuală

O a treia opțiune este să modifici perioada contractuală totală a creditului tău. Dacă ai o sumă mai mare de achitat în avans, atunci poți ști sigur că îți vei reduce numărul de rate rămase de la finalul perioadei contractuale. Dacă achiți, de exemplu, 1500 de lei în avans și rata ta este de 500 de lei, poți reduce chiar și până la 5 rate din ultimele rate contractuale. 

Orice rată este compusă din capitalul împrumutat plus dobândă. La început, dobânda va fi mai mare și capitalul mai mic, urmând ca acest raport să se inverseze până la finalul graficului de rambursare.

Recomandăm să alegi această opțiune de achitare anticipată la începutul graficului de rambursare - atunci când dobânda pe care o ai de achitat este mai mare. Implicit și economia pe care o va faci va fi mai mare.

Concluzie 

În concluzie, piața creditară este una foarte bogată, iar ofertele de credit pe care le poți primi pot fi și ele extrem de variate. Ceea ce face diferența este să știi să distingi între ele și să înțelegi foarte bine ce înseamnă fiecare termen contractual în parte. 

Cheia este să nu ajungi să plătești sume usturătoare de bani pentru un simplu împrumut. Este important să știi care ofertă de credit este concepută cu adevărat să lucreze în favoarea ta și să-și atingă scopul de bază - adică să-ți ofere bani atunci când te afli într-un impas financiar, iar costurile asociate să fie decente, de bun-simț. 

autor
Claudia Spataru
Publicat pe
15/2/2024
Categoria
IFN
Multumim! Am înregistrat solicitarea ta. Vei fi contactat în cel mai scurt timp.
Opa! Se pare că ceva nu a mers. Te rugăm să încerci din nou.