Un bărbat care se uită la ceas
Un bărbat care se uită la ceas

Vreau să împrumut urgent niște bani

Când apare o urgență și ai nevoie de bani ca de aer, apelezi la economii, în teorie.

Ce se întâmplă însă atunci când acestea deja nu mai există, deoarece au fost consumate pentru alte situații urgente? Poți împrumuta bani de la prieteni ori familie sau, dacă nu vrei să faci acest lucru, ori dacă nici ei nu te pot ajuta, apelezi la un credit.

Împrumuturile rapide pot fi soluția ideală în momente de criză, deoarece un credit luat de la o instituție financiară tradițională poate dura mult și poate avea condiții pe care nu le îndeplinești.

Nimănui nu-i place să fie strâmtorat și cu atât mai mult, când presiunea este mare, nimeni nu are răbdare să analizeze cu atenție situația, pentru a lua decizia potrivită. Când vine vorba despre bani, indiferent de cât de grăbit ești, este bine să ții cont de anumite lucruri, ca să poți trece mai ușor peste orice provocări îți rezervă viața. E indicat să știi dinainte ce anume să cauți și care sunt cele mai avantajoase împrumuturi rapide, pe care le poți accesa în caz de urgență.

Vezi oferta de credite urgente

Care sunt cele mai ieftine și mai avantajoase împrumuturi?

Împrumuturile online și cele clasice vin întotdeauna cu un cost, dar unele tipuri de credite sunt mai accesibile decât altele, atât prin prisma condițiilor de creditare, dar și a faptului că nu trebuie să ai un scor de credit perfect pentru a primi aprobarea.

Iată câteva exemple de credite urgente, care au cele mai bune condiții:

Împrumutul de nevoi personale

Dacă în trecut băncile sau cooperativele de credit ofereau, de obicei, cele mai mici dobânzi, IFN-urile, adică instituțiile financiare nebancare, reprezintă o opțiune de luat în calcul în prezent.

E posibil ca, în cazul în care ai mai avut un credit de nevoi personale pe care l-ai returnat, a doua oară tot procesul să fie mai rapid, iar condițiile de creditare mai bune, adică să poți accesa o sumă mai mare de bani și să ai niște opțiuni de plată mai flexibile, pentru te ajuta să gestionezi perioadele financiare incerte.

Dacă nu ai un scor de credit bun, este foarte dificil să obții aprobarea unei bănci. De altfel, puține bănci îți permit să vezi înainte rata și termenul împrumutului.

Această opțiune este mai comună în rândul creditorilor online. În schimb, cooperativele de credit pot oferi rate mai mici decât băncile, în special pentru cei cu un scor de credit slab, dar dobânda poate fi variabilă, iar  pentru a lua anumite tipuri de credite, trebuie să garantezi cu bunurile proprii sau să îți transformi prietenii sau familia în coplătitori, aducând și documente justificative în acest sens.

Vreau credit urgent în rate

Carduri de cumpărături cu plata în rate

Acest tip de împrumut îți permite să cumperi articole, dar să le plătești eșalonat, în mai multe tranșe. Scapi de dobândă doar dacă reușești să acoperi în întregime fiecare rată. Mulți comercianți oferă astfel de planuri de plată atât online, cât și în magazin.

Atenție însă la comisioanele de administrare ale cardurilor, care pot fi destul de mari, la fel ca și dobânzile percepute, în cazul în care nu acoperi în proporție de 100% valoarea ratelor lunare. Astfel de împrumuturi sunt potrivite în cazul unor achiziții, dar nu pot rezolva alte probleme financiare, deoarece, dacă retragi bani de pe cardurile de cumpărături, poți plăti dobânzi foarte mari, plus extra taxe și comisioane.

Linii de credit pentru nevoi personale

Liniile de credit pentru nevoi personale reprezintă un mix între un împrumut și un card de credit. Ca să obții o linie de credit, treci prin același proces, ca pentru orice alt tip de împrumut: un creditor va trebui să-ți aprobe cererea, analizând datele tale, scorul de credit și veniturile.

Liniile de credit de nevoi personale se comportă ca un card de credit de tip overdraft. Ai o limită prestabilită, faci retrageri și plăți, fără a depăși limita de credit, și plătești dobândă doar pentru suma pe care o folosești.

Liniile de credit sunt ideale mai ales pentru situații urgente, când nu știi cu exactitate suma de care ai nevoie. Dobânzile, taxele și comisioanele depind însă de la un creditor la altul.

Aplică pentru o linie de credit

Care sunt cele mai rapide modalități de a împrumuta bani?

La o simplă căutare online vei găsi o ofertă foarte bogată de credite pentru nevoi urgente. Bineînțeles că unele pot fi mai avantajoase ca altele. În ceea ce privește riscurile asociate, câtă vreme ești atent la detaliile din oferta de împrumut și analizezi creditorul ales, nu ai de ce să-ți faci griji. Toți creditorii au obligația de a afișa dobânda percepută.

Împrumuturile rapide online au început să câștige din ce în ce mai mult teren, tocmai pentru că sunt ușor de rambursat și pot fi soluția problemelor tale. În  general, în situații, urgente ai următoarele variante:

Împrumut de nevoi personale de la un creditor online

Spre deosebire de creditorii tradiționali, cum ar fi băncile sau cooperativele de credit, creditorii online sunt cei mai rapizi în aprobările creditelor și acest fapt se datorează procesului lor de aplicare mai simplu.

De exemplu, în cazul Ocean Credit, procesul este complet digitalizat, adică 100% online, și durează în jur de 8 minute pentru a-ți fi aprobată cererea de împrumut! Spre deosebire de alți creditori online care îți dau banii după câteva ore sau zile, la Ocean Credit îi primești instantaneu pe card. În comparație, băncile necesită cel puțin o vizită la o sucursală pentru a finaliza procesul.

O altă diferență care avantajează pe oricine își dorește un împrumut este că IFN-urile sau creditorii online adresează oferte atât către potențiali clienți cu scoruri de credit foarte bune, cât și pentru cei cu scoruri de credit mai puțin bune, adică și rău-platnicii se pot bucura de aceleași împrumuturi rapide.

Avans în numerar de pe un card de credit

Poți avea acces la bani pe care îi poți extrage din cont prin cardul tău de credit.  Dacă ai de făcut o achiziție, lucrurile sunt mult mai simple, deoarece poți plăti direct cu cardul de credit și beneficiezi, așa cum am precizat mai sus, de condiții mai bune.

Avansurile în numerar sunt, de obicei, limitate până la o anumită sumă, dar se  obțin ușor și rapid. Când ai nevoie de bani în numerar, îl retragi de pe cardul de credit, direct de la bancomat sau de la casieria băncii, cu toate că nimeni nu mai încurajează acest lucru.

Mare atenție la sunt condițiile cardului tău de credit! Mulți creditori percep dobânzi și taxe usturătoare pentru retragerile de numerar.

Împrumut de la familie sau prieteni

Să te împrumuți de la prieteni sau familie poate să nu fie cel mai plăcut lucru,   mai ales că există oricând posibilitatea ca să apară presiuni înainte de termen sau conflicte pe tema împrumutului.

Dacă știi pe cineva, suficient de înțelegător și răbdător, care te-ar putea ajuta cu bani pentru o perioadă limitată, poți oricând alege pe această variantă. Vei evita, astfel, plata dobânzilor și a oricăror alte taxe și comisioane. Sunt situații neprevăzute, în care poate nici tu nu știi când vei putea înapoia banii, iar cunoscuții pot fi alături de tine, în acest caz.

Credit rapid până la următorul salariu

Un credit până la salariu este un tip de împrumut mic, pe termen scurt, care este menit să fie rambursat din următorul tău salariu. Datorită faptului că perioada este foarte scurtă, dobânda anuală efectivă nu îți poate da un indiciu clar dacă împrumutul este avantajos sau nu. Din acest motiv, verifică dobânda totală și uită-te cât trebuie să plătești la final, ca să iei cea mai bună decizie pentru tine. 

Și în spatele unei astfel de oferte se pot ascunde taxe si dobânzi care nu sunt la vedere, ci apar doar în contractul de credit. Când oferta creditorului implică însă o dobândă mică, fără alte taxe și comisioane, creditul până la salariu reprezintă o opțiune salvatoare în caz de nevoi urgente.

Vreau împrumut până la salariu

Împrumut de la amanet

Amanetul reprezintă o opțiune pe care nimeni nu și-o dorește, dar situațiile de urgență o pot cere. La fel ca în cazul unui împrumut garantat de la o bancă, un împrumut de amanet presupune să pui un articol ca garanție și să primești contravaloarea obiectului în schimb.

După rambursare, îți poți recupera bunul personal. Dacă nu reușești să plătești până la termenul limită, de obicei 30 de zile, casa de amanet îl păstrează și îl vinde la o sumă deseori mai mare față de cât ai obținut inițial.

Un astfel de împrumut nu are un proces de aprobare și poate fi o modalitate rapidă de a împrumuta bani. Însă, pe lângă rata dobânzii aplicată împrumutului, casele de amanet percep comisioane pentru depozitare, evaluare și asigurare care pot duce la o dobândă anuală efectivă (DAE), de până la 200%.

Împrumuturi urgente de evitat

Este esențial să înțelegi foarte bine ce credit ai ales. Detaliile privind costurile împrumutului te pot ajuta să iei o decizie înțeleaptă. Suma pe care o împrumuți trebuie rambursată, dar dobânda și celalalte taxe și condiții fac mereu diferența.

Ca să-ți protejezi bugetul și să nu ajungi în incapacitate de plată, evită :

Împrumuturi în rate cu dobândă mare

Împrumuturile cu dobândă mare au un DAE de peste 200% și care poate ajunge la câteva mii la sută. Dobânda foarte ridicată va îngreuna rambursarea creditului. Trebuie să fii atent și în cazul celorlalte taxe și comisioane percepute, dacă există. Cu cât acestea se adună, cu atât vei plăti mai mult față de suma împrumutată.

Astfel de credite pot fi extrem de dezavantajoase, mai ales în cazul unor situații financiare dificile, și pot fi imposibil de rambursat.

Creditele cu dobândă zero

Există credite online care sunt promovate ca având dobândă zero, dar oferta e valabilă doar pentru clienții noi și numai pentru o perioadă limitată de timp, de aproximativ o lună de zile. După această perioadă, dobânda anuală efectivă (DAE) poate ajunge și până la 4000% pe an. Doar în cazul în care poți returna toată suma odată, în mai puțin de 30 de zile, aceste credit sunt o opțiune atractivă.

Împrumuturile de la persoane fizice neautorizate

Împrumuturile de la persoane fizice care se ocupă doar cu această îndeletnicire sunt periculoase și la limita legii. Împrumuturile cu dobânda între persoanele fizice sunt reglementate pentru Codul Civil în completare cu O.G. 13/2011, care a stabilit drepturile și obligațiile părților dintr-un astfel de contract.

Din păcate nu se respectă aproape niciodată ceea ce este stipulat din punct de vedere legal, și anume că: dobânda percepută nu poate fi mai mult de 50% din dobânda legală, stabilită pentru persoane fizice de BNR, din care se scade un procent de 20%.

De cele mai multe ori, dacă se încheie un contract, nu se respectă prevederile legale, se percep dobânzi uriașe, iar recuperatorii iau adesea alte măsuri ilegale pentru a colecta sumele restante și dobânzile, cum ar fi amenințarea cu violența sau confiscarea obiectelor de valoare.

Cum rambursezi banii împrumutați?

Odată ce ai decis cea mai bună opțiune de împrumut pentru tine, organizează un plan de rambursare. Ultimul lucru pe care ți-l dorești ar fi să cumulezi datorii și să nu poți remedia situația.

Începe prin a-ți calcula veniturile și cheltuielile și încearcă, ca în perioada împrumutului, să reduci cheltuielile care nu sunt necesare, pentru a reuși să rambursezi suma împrumutată cât mai repede.

Respectă termenii de plată și rata pe care o ai de plătit, pentru a evita aplicarea dobânzilor penalizatoare, care pot transforma un împrumut bun, într-unul mai scump.

Vrei să împrumuți urgent niște bani? Nu uita că la Ocean Credit beneficiezi de cele mai rapide credite disponibile în România și de cele mai mici dobânzi.

Experimentează cât de bine este să împrumuți altfel!

autor
Andrei Stoleriu
Publicat pe
9/2/2022

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.