Utilizarea Limitei
Utilizarea Limitei

Tot ce trebuie să știi despre utilizarea limitei de credit

Să ne imaginăm o situație: tocmai ți-ai luat primul card de cumpărături, în valoare de 1000 de lei. Demult îți dorești să cumperi frigiderul ăla fandosit pe care-l tot vezi prin reclame. Așa că intri în primul magazin de electrocasnice ce-ți iese în cale și cheltui întreaga sumă pe produsul mult dorit. 

Ce e greșit aici?

Greșeala ta principală a fost că ți-ai consumat 100% din limita de creditare. Atât băncile, cât și IFN-urile își doresc clienți cumpătați, care să-și cunoască limitele și să cheltuiască întocmai. De aceea, în calcularea scorului de credit se consideră ca fiind benefică respectarea limitei de 40% din suma de creditare totală.

Așadar, în situația dată ai fi fost mult mai câștigat dacă optai pentru un card de 2500 de lei și cheltuiai doar 1000 din ei, adică echivalentul a 40%. Practic, acest procent reprezintă raportul dintre totalul datoriilor și maximul de creditare aferent tuturor cardurilor și liniilor de credit deținute. Cu cât e mai mic, cu atât crește fiabilitatea ta în fața creditorilor.

Deși la prima vedere poate părea ciudat să iei o linie de creditare și să nu o folosești la maxim, din perspectiva creditorilor un client cumpătat este privit ca fiind mai de încredere pe termen lung. Dealtfel, FICO estimează că persoanele cu un scor de credit mai mare de 800 își utilizează în medie doar 7% din creditul pus la dispoziție. Dacă nu stai bine cu scorul personal în momentul de față, citește articolul nostru despre 7 idei practice pentru a-ți îmbunătăți scorul de credit.

Bineînțeles, utilizarea limitei se aplică doar la liniile de credit - dacă ai un împrumut convențional de genul “Prima Casă” sau un credit de nevoi personale pe care-l rambursezi lunar, e perfect normal să folosești întreaga sumă pentru a-ți îndeplini scopurile.

Vestea bună este că Biroul de Credit nu primește informațiile despre utilizarea limitei în timp real, ci doar la data scadenței. Asta înseamnă că și dacă ai depășit borna de 40% la orice linie de creditare din portofoliul tău, șansele sunt că îți vei putea reechilibra raportul dintre datorii și credite printr-o serie de măsuri precum:

1. Înglobarea creditului curent într-un credit mai mare printr-o procedură de refinanțare - asta îți va permite să reduci gradul de îndatorare până la un nivel acceptabil (sub 40%).

2. Optarea pentru un credit secundar care să-ți reducă limita totală utilizată - borna de 40% se aplică la totalul de credite luate, deci dacă iei un al doilea credit și-l folosești pentru a-ți acoperi datoriile de peste 40% la cel dintâi, poți ajunge la o limită totală decentă.

Cum utilizarea limitei este un factor cheie pentru calcularea scorului de credit (contând pentru aproximativ 30% din nota finală), ne-am decis să oferim cifra exactă tuturor celor care optează pentru raportul complet de credit. Acesta este disponibil gratuit la volt.ro.

Tot ce trebuie să faci e să-ți inviți minim doi prieteni să-și afle și ei scorul de credit, și vei primi raportul complet direct în contul tău de Ocean Credit. În cazul în care indicatorul de utilizare a limitei este de peste 40%, poți opta pentru un credit sau un descoperit de cont pentru a-ți reduce gradul de îndatorare. 

Sperăm că am clarificat importanța utilizării unei limite corespunzătoare de credit. Dacă vrei să afli mai multe sau să ne împărtășești experiența ta personală cu propriile limite de creditare, ne poți lăsa oricând un mesaj în secțiunea de comentarii.

autor
Publicat pe
24/2/2020

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.