O fata care se gandeste
O fata care se gandeste

Miturile despre creditele de nevoi personale

Creditele de nevoi personale reprezintă o formă de împrumut care te ajută să finanțezi majoritatea achizițiilor și a cheltuielilor mai importante. Ceea ce le recomandă și le-a adus popularitate este faptul că au, de obicei, o dobândă mai mică față de cardurile de credit.

Spre deosebire de creditele de tip overdraft sau de cardurile și liniile de credit, printr-un împrumut de nevoi personale ți se acordă toată suma odată, iar rambursarea se poate face printr-una sau mai multe tranșe. Aproape orice persoană adultă știe ce înseamnă un credit de nevoi personale, dar încă există multe mituri și informații greșite care te pot influența și din cauza cărora poți lua o decizie de care să-ți pară rău ulterior.

Dacă vrei să faci un astfel de împrumut și este pentru prima dată, fii atent la informațiile care circulă în jurul tău.

Iată care sunt cele mai comune 12 mituri despre acest tip de împrumuturi:

1. Creditele de nevoi personale sunt oferite doar de bănci

Aceasta este cea mai des întâlnită preconcepție, care le limitează multora accesul la produse de finanțare mai avantajoase. Mulți cred că băncile sunt singurele instituții financiare care oferă împrumuturi de nevoi personale. Într-adevăr, au fost primele care au acordat astfel de credite, dar există și cooperative de credit și instituții financiare nebancare (IFN) care oferă împrumuturi persoanelor fizice.

Diferența majoră între bănci și IFN-uri este accesibilitatea, flexibilitatea și lipsa birocrației. Dacă la o bancă trebuie să îndeplinești niște criterii stricte, să completezi cereri complicate, însoțite de acte doveditoare, să aștepți atât aprobarea împrumutului, cât și să intri în posesia banilor, în ceea ce privește instituțiile financiare nebancare, care au ales să profite de digitalizare, lucrurile stau mult mai bine.

În primul rând, procesul de a solicita un credit online este foarte simplu.

În cazul Ocean Credit, orice credit se acordă doar cu datele din buletin și fără niciun alt document justificator. Procesul este 100% online și durează aproximativ 8 minute, iar banii ajung direct pe cardul tău, imediat după aprobarea creditului.

Cel mai mare avantaj este că, în foarte multe situații, creditorii tradiționali pot respinge cererea ta de împrumut din cauza unor norme rigide, în timp ce creditorii online îți acceptă mult mai ușor cererea de aplicare. La Ocean Credit, de exemplu, poți primi un împrumut și dacă figurezi ca rău-platnic, beneficiind de aceeași dobândă, dar este posibil ca suma totală aprobată să fie mai mică decât în cazul unui istoric imaculat.

De asemenea, creditorii online pot avea o ofertă de împrumut mult mai apropiată nevoilor tale.

Verifică oferta de credit online

2. Creditele de nevoi personale implică timp lung de procesare

În urmă cu câțiva ani buni, atât băncile, cât și IFN-urile, prin sucursalele fizice sau chiar prin creditele solicitate prin telefon aveau timpi de procesare îndelungați.

Nu mai este cazul! Timpul de procesare lung și obositor de aprobare nu se mai aplică creditelor online de nevoi personale. În acest caz, totul se  întâmplă foarte rapid, deoarece nu necesită vizite fizice, stat la cozi sau alergat după tot felul de acte.

Cu toate acestea, solicitarea, aprobarea și primirea finanțării poate dura între 24-48 de ore chiar și în online, cu excepția Ocean Credit! Dacă deții un dispozitiv conectat la internet, pur și simplu completezi cu informațiile corecte o cerere online și în DOAR 8 minute primești aprobarea, în orice zi sau noapte din an,  adică inclusiv în week-end și în afara orelor de program.

3. Un scor de credit slab atrage respingerea creditorilor

Un scor de credit slab îți afectează bonitatea, iar bancile sunt primele care refuză să acorde credite celor considerați rău platnici sau oferă condiții dezavantajoase. Deși este un criteriu important pentru aprobare, creditorii online iau în considerare și alți factori, precum venitul și gradul de îndatorare.

Politicile de credit și criteriile de eligibilitate diferă de la creditor la creditor, dar pentru aprobarea unui împrumut, acestea evaluează capacitatea și intenția ta de rambursare.

Deseori, un scor de credit mai slab poate limita doar valoarea sumei aprobate și nu accesul la un împrumut în caz de urgență. Dacă nu știi ce scor ai, îl poți verifica aici gratuit.

4. Nu poți solicita un împrumut de nevoi personale dacă ai deja un credit

Mulți solicitanți cred că nu pot beneficia de un împrumut de nevoi personale, dacă încă mai au de rambursat pentru un credit, dar acest lucru nu mai este adevărat.

Oricine este eligibil să aplice, indiferent dacă are sau nu un împrumut existent. Creditorul examinează cererea ta în baza capacității tale de a rambursa noul credit, luând în considerare veniturile declarate, gradul de îndatorare și istoricul de plată.

5. Împrumuturile de nevoi personale necesită garanție

Nu toate împrumuturile de nevoi personale necesită garanție. Într-adevăr, există instituții de creditare care solicită fie să girezi cu bunuri personale, fie să aduci coplătitori. Creditele de nevoi personale online sunt negarantate, adică nu mai necesită niciun fel de garanție. În plus, nu ai nevoie nici de copii după cartea de muncă, buletin, adeverințe de venit șamd.

Mai ales când ai o urgență, un proces rapid, care nu este îngreunat de solicitări de garanții și de alte cerințe birocratice este ideal pentru a te ajuta să pui rapid lucrurile pe făgașul cel bun.

6. Doar salariații cu carte de muncă pot primi credite de nevoi personale

Un alt neadevăr este acela că numai persoanele salariate, cu carte de muncă, sunt eligibile să solicite împrumuturi personale. Cum există din ce în ce mai multe forme de colaborare, și persoanele fizice, care desfășoară activități independente, cât și proprietarii de afaceri pot fi eligibili pentru astfel de împrumuturi. Contează doar veniturile declarate, mai precis cele înregistrate la ANAF. Nu are importanță domeniul de activitate, ci mai degrabă veniturile înregistrate și capacitatea individului de a rambursa creditul online la timp.

La Ocean Credit, poți să aplici pentru un credit până la salariu, adică și pentru creditul CRAB pe termen scurt, și dacă nu ești angajat cu carte de muncă!

7. Creditele de nevoi personale au dobânzi mari

Faptul că împrumuturile de nevoi personale nu necesită garanții, nu înseamnă că acestea presupun dobânzi mari. În realitate, rata dobânzii diferă foarte mult și este impusă de fiecare instituție financiară în parte. Există credite de nevoi personale cu dobânzi mari, așa cum există și împrumuturi cu dobândă mică, apropiată de cele ale unui credit ipotecar.

Ca să compari două credite, trebuie să verifici variantele disponibile pentru aceeași perioadă de timp, deoarece există credite pe termen scurt și pe termen lung. Dobânda anuală efectivă, adică DAE, nu este concludentă în cazul împrumuturilor pe termen scurt, ci dobânda totală.

Calea cea mai sigură este să verifici fie într-un simulator, fie în contractul de credit cât trebuie să rambursezi în total. Doar așa te asiguri că vei alege cel mai bun credit pentru tine, că vei plăti o dobândă corectă și nu una care te va duce la incapacitate de plată.

La Ocean Credit beneficiezi de cele mai mici dobânzi din piața de credite online din România. Nu ne crezi pe cuvânt? Verifică toate opțiunile disponibile și te vei convinge că îți oferim cele mai avantajoase condiții de creditare! 

Aplică pentru un credit online

8. Împrumuturile de nevoi personale nu pot fi rambursate anticipat

Un alt mit des susține că nu e bine să rambursezi suma împrumutată înainte de termen, deoarece vei plăti o taxă. Chiar dacă creditele de nevoi personale online au durate mai scurte, acestea pot fi rambursate mai devreme. În timp ce băncile pot percepe într-adevăr, o taxă de rambursare anticipată, câțiva creditori online nu percep astfel de taxe. Ocean Credit nu percepe niciun comision în cazul în care vrei să returnezi mai devreme suma împrumutată.

9. Un credit de nevoi personale îți generează mai multe datorii

Împrumuturile de nevoi personale au fost create cu scopul de a-ți oferi sprijinul de care ai nevoie în situații de urgență sau pentru a reuși să-ți îndeplinești visurile, în ciuda unor situații nefericite.

Un credit de nevoi personale nu-ți poate produce mai multe datorii dacă alegi un creditor cu oferta potrivită pentru tine. Trebuie doar să fii atent la dobândă, la termenii de rambursare și la orice alte costuri incluse, exprimate sub formă de comisioane și taxe suplimentare.

10. Este mai bine să aplici pentru un credit destinat unei utilizări specifice

În comparație cu împrumuturile cu utilizări specifice, cele de nevoi personale oferă versatilitate în utilizare. Încă sunt multe împrumuturi destinate unor scopuri precise, cum sunt cele auto sau cele pentru locuință. În cazul creditelor de nevoi personale, nu trebuie să justifici utilizarea fondurilor.

Acest lucru înseamnă că poți folosi împrumutul pentru a rezolva orice nevoie.

11. Ar trebui să aplici pentru mai mult decât ai nevoie, până la eligibilitatea maximă pentru împrumut

Contează să ai bani în plus, dar acest lucru nu se aplică în cazul în care împrumuți, deoarece dobânda se calculează la suma totală de plată.

Când nu știi cât de mulți bani ai nevoie, aplică pentru o linie de credit, unde poți face retrageri ori de câte ori vrei, într-o limită prestabilită.

Aplică pentru linia de credit DELFIN, care funcționează ca un overdraft, și-ți permite pe o perioadă de 1 an de zile să retragi bani parțial sau integral, chiar și de 15 ori pe lună. Partea cea mai bună este că plătești doar ce folosești.

Aplică pentru o linie de credit

12. Nu contează de unde îți iei creditul

Cu siguranță contează, mai ales că ofertele creditorilor pot face o mare diferență pe plan financiar.

Alege instituția financiară cu grijă, studiază mai multe ofertele și citește toți termenii creditelor de nevoi personale. Până la urmă, este numai interesul tău să beneficiezi de un credit corect!

Uită-te cu atenție la dobânda totală comparând mai mulți creditori, la avantaje și dezavantaje, la comisioane și taxe suplimentare, și inclusiv la dobânzile penalizatoare, adică la cele care se aplică în caz de neplată, pentru că nu se știe niciodată.

Experimentează cât de bine este să împrumuți altfel: mai informat, fără bătăi de cap, fără surprize neplăcute și atât de ușor! Oricând ai nevoie de bani, la Ocean Credit vei găsi un împrumut avantajos, care să ți se potrivească!

autor
Andrei Stoleriu
Publicat pe
9/2/2022

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.