Cum-sa-economisesti-cu-ajutorul-unui-buget-personal
Cum-sa-economisesti-cu-ajutorul-unui-buget-personal

Cum să economisești cu ajutorul unui buget personal

„Bani albi pentru zile negre”. Fie că este vorba de o sumă pe care să o avem de rezervă în cazul unor cheltuieli neprevăzute, fie că vrem să strângem bani de vacanță, cu toții știm cât de important este să economisim. Însă acest lucru nu este mereu ușor, în special atunci când nu avem o strategie bine pusă la punct. De aceea, crearea unui buget personal ne poate ajuta să ținem cheltuielile în frâu și să fim mereu cu un pas mai aproape de obiectivele pe care ni le-am propus.

Ce înseamnă un buget personal?

Cel mai important lucru când vine vorba de crearea unui buget personal este să fim realiști în ceea ce privește cheltuielile pe care le avem. Altfel nu vom putea niciodată să ne ținem de plan și vom fi nevoiți să renunțăm chiar înainte de a începe. Chiar dacă nu toată lumea are aceleași venituri și bugetul personal diferă de la individ la individ, experții recomandă folosirea următoarelor formule pentru o planificare a banilor: 50/30/20 sau 70/20/10. Ce înseamnă aceste formule? O bună parte din veniturile noastre vor fi rezervate pentru cheltuieli curente (50% sau 70%, în funcție de veniturile și cheltuielile pe care le avem), apoi o parte (20%-30%) vor fi rezervate pentru a ne achiziționa lucruri pe care le vrem, dar sunt dispensabile (îmbrăcăminte, un televizor nou, vacanțe ș.a.m.d.), iar în cele din urmă 10%-20% din veniturile lunare ar trebui economisite pentru cheltuielile neprevăzute Odată ce ne-am stabilit metoda pe care vrem s-o adoptăm este timpul să ne calculăm veniturile și cheltuielile. Acest lucru poate fi făcut fie pe hârtie, fie într-un Excel, fie folosind o aplicație de budgeting .

Ce cheltuieli trebuie incluse într-un buget personal?

Cheltuielile esențiale cuprind: chiria sau impozitul pe locuință (deși impozitul se plătește anual este mai bine să îl bugetăm lunar), întreținerea, utilitățile, asigurările medicale / de viață / pentru anumite bunuri (cum ar fi mașina), ratele, mâncarea, cheltuielile de transport și alte cheltuieli care trebuie plătite lunar. Cheltuielile secundare cuprind ieșiri în oraș / la film, achiziționarea de gadget-uri noi (telefon mobil, laptop, televizor), achiziționarea de haine sau încălțăminte, cheltuielile cu taxi-ul (în cazul în care am bugetat deja un abonament pentru transportul public sau cheltuielile cu mașina) și orice alte cheltuieli pe care le facem fără să fim obligați. După ce am făcut o listă cu toate cheltuielile pe care le avem e timpul să alocăm fonduri. În cazul în care cheltuielile curente sunt prea mari pentru a putea economisi avem două variante: fie să ne suplimentăm veniturile, fie să reducem din cheltuielile care nu sunt, de fapt, esențiale. De asemenea, ideal ar fi să includem în bugetul de cheltuieli și o sumă tampon. Astfel, în cazul în care una dintre facturi este mai mare decât ne-am așteptat o vom putea plăti fără a intra în bugetul de economii. Nu în ultimul rând avem bugetul de economii la care nu ar trebui să apelăm decât în cazuri excepționale. Altfel, este mai bine să îl păstrăm pe o perioadă cât mai îndelungată. Mai mult decât atât, îl putem păstra într-un depozit sau un cont de economii la bancă pentru a primi și dobândă în fiecare lună, sau, în cazul în care am ajuns la o sumă destul de mare, putem investi o parte din economii pentru câștiguri mai mari.

3 sfaturi practice ca să te încadrezi într-un buget personal

Cei mai mulți dintre noi își primesc salariul pe card și tot cu cardul efectuează și plățile. Deși plata cu cardul are multe avantaje (printre care și faptul că ne ajută să economisim pentru că nu mai trebuie să rotunjim sumele cheltuite), poate deveni dificil să urmărim cât am cheltuit și cât ne-a mai rămas. Însă există câteva trucuri la care putem apela:

1. Plățile automate

De obicei, cheltuielile esențiale sunt mereu aceleași, ceea ce înseamnă că pot fi automatizate. Dacă banca la care ai deschis un cont îți oferă această posibilitate poți automatiza toate plățile care pot fi făcute online pentru a te asigura că nu te abați de la bugetul propus și că toate facturile sunt plătite la timp.

2. Economiile automate

Cel mai simplu mod prin care ne putem asigura că economisim suma dorită în fiecare lună este să programăm retragerea banilor. Astfel, dacă știm că primim salariul în prima zi a lunii, putem muta automat suma de economisit din contul curent în contul de economii imediat după încasarea salariului.

3. Plicuri pentru fiecare buget în parte

Dacă plățile online nu sunt pentru tine și preferi să folosești cash, sau pur și simplu îți este mai ușor să te descurci cu alocarea bugetelor atunci când ai banii în mână, atunci poți apela la metoda plicurilor. Ce înseamnă acest lucru? După încasarea salariului poți retrage toți banii și îi poți împărți în trei plicuri: unul pentru cheltuielile esențiale, unul pentru cheltuielile secundare și cel de-al treilea pentru economii. Astfel vei ști întotdeauna cât ai cheltuit și cați bani ți-au mai rămas.

Bugetul personal și descoperirea de card

Oricât de mult ne-am dori, însă, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Cu toții ne-am confruntat, la un moment dat, cu cheltuieli neprevăzute: o vizită surpriză la service-ul auto, o reparație neașteptată a mașinii de spălat, o consultație neprevăzută la doctor etc. Deși bugetul de economii ar trebui să ne ajute atunci când vine vorba de cheltuielile neprevăzute, este posibil ca suma economisită să nu ne ajungă. Iar atunci un descoperit de card ne poate scoate din impas.

Ce este o descoperire de card?

Spre deosebire de un card de credit sau un card de cumpărături, descoperitul de card nu este un produs de sine stătător; el se atașează cardului de salariu pe care îl ai deja. Descoperitul de card poate fi negociat direct de către angajatori, iar condițiile de creditare și dobânzile sunt mult mai avantajoase decât în cazul unui credit de nevoi personale. Deși mulți oameni cred că o astfel de facilitate financiară este oferită doar de bănci, descoperitul de card sau overdraftul este un produs pe care îl oferă și instituțiile financiare nebancare, în condiții similare cu cele oferite de bănci. În general, descoperitul de card este soluția de rezervă la care ar trebui să apelezi dacă ai depășit bugetul personal sau ai o nevoie urgentă de bani. Mai multe detalii despre descoperitul de card de la Ocean Credit găsești și pe site-ul nostru. De asemenea, poți folosi calculatorul disponibil ca să-ți faci o idee despre suma pe care o vei avea de returnat în cazul unui împrumut, ratele pe care le vei avea de plătit dar și nivelul DAE. Dacă ai și alte sfaturi despre cum putem administra mai bine bugetul personal, le așteptăm cu interes.

autor
Publicat pe
15/5/2019
Categoria
Buget

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.