CREDITELE DE NEVOI PERSONALE – TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII
CREDITELE DE NEVOI PERSONALE – TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII

Creditele de nevoi personale - tot ce trebuie să știi

Există perioade în viață în care cu toții vom avea nevoie de un împrumut. În momentul în care te hotărăști să aplici pentru un credit de nevoi personale, este foarte important să înțelegi ce presupune, care sunt condițiile și cum alegi varianta cea mai potrivită pentru tine.

Pe piață există un număr considerabil de instituții financiare bancare sau nebancare (IFN), precum și diverse oferte disponibile și tipuri de credite. Pentru a alege metoda de creditare cea mai potrivită ție, am pus la un loc toate informațiile de care ai nevoie într-un ghid practic despre creditele de nevoi personale.

Ce este creditul de nevoi personale?

Creditele de nevoi personale se adresează persoanelor fizice, cu vârsta peste 18 ani. Acestea pot fi accesate pentru îndeplinirea tuturor nevoilor personale. Spre deosebire de alte tipuri de credite, în cazul creditelor de nevoi personale nu se solicită declarații în legătură cu modalitatea și scopul pentru care va fi utilizată suma creditată. În funcție de instituția bancară sau nebancară aleasă, poate să difere atât suma maximă creditată, cât și metoda de rambursare.

În funcție de instituție și suma dorită, creditele de nevoi personale pot fi rambursabile pe o perioadă între 30 de zile și 5 ani. Pentru acest tip de credit, procesul de acordare este mult mai rapid, iar plata ratelor poate fi atât săptămânală, cât și lunară.

În ce situații este recomandat să aplic pentru un astfel de credit?

La Ocean Credit susținem creditarea responsabilă. Astfel, recomandăm utilizarea creditului de nevoi personale ca și rezervă și mai puțin pentru datorii curente. Iată câteva exemple în care este recomandat să apelezi la un credit de nevoi personale în rate fixe:

– Împrumut până la salariu;

– Evenimente speciale;

– Urgențe medicale;

– Reparații auto;

– Reparații generale în locuință;

– Vacanțe plănuite în ultimul moment.

Când îl pot folosi?

Recomandarea noastră este de a aplica pentru un credit de nevoi personale doar în momentul în care nu există nicio rezervă financiară pentru situațiile neprevăzute enumerate mai sus.

Care este procedura de acordare?

Procesul de acordare a unui credit de nevoi personale poate diferi în funcție de instituția aleasă. Atât instituțiile financiare bancare și cele nebancare oferă termene diferite pentru acordarea creditului. În cazul instituțiilor bancare, procesul de acordare a acestui tip de credit necesită un timp de aprobare mai lung, comparativ cu termenul oferit de către IFN-uri.

La fel se întâmplă și în cazul documentelor necesare. În general, instituțiile bancare solicită următoarele documente:

  • adeverință de venit;
  • copie după ultima fișa fiscală;
  • factură de utilități (energie electrică, gaze naturale, telefon), dar și alte documente.

În schimb, majoritatea instituțiilor nebancare solicită mai puține documente. În cazul Ocean Credit, solicităm doar:

  • copie după cartea de identitate;
  • datele cardului bancar;
  • conectarea printr-un cont valid de Facebook.

În ambele cazuri, documentația a fost redusă drastic în ultimii ani, însă principala diferență dintre instituțiile bancare și IFN-uri este reprezentată de durata analizei dosarului de credit, perioada fiind considerabil mai scurtă în cazul creditelor IFN.

Care sunt condițiile de eligibilitate pentru acordarea unui credit de nevoi personale?

Creditele de nevoi personale pot fi acordate doar persoanelor fizice cu vârstă minimă de 18 ani și cu un venit permanent pe toată durata rambursării creditului. În cazul instituțiilor bancare, se poate solicita o vechime de minim 1 an în câmpul muncii și o vechime la actualul loc de muncă de minim 3 luni.

În cazul Ocean Credit, pentru a putea aplica, este necesar să îndeplinești următoarele condiții:

  • ai vârstă minimă de 22 ani;
  • să deții un card valid pe care să încasezi venitul lunar;
  • să ai un venit minim lunar de 1500 lei;
  • să ai o adresă personală de e-mail, un cont real de Facebook și un număr valid de telefon mobil.

Care sunt diferențele dintre creditele de nevoi personale oferite de instituțiile bancare și cele IFN-uri?

Principalele diferențe dintre instituțiile financiare bancare și cele nebancare sunt durata de analiză a dosarului de credit, perioada de acordare a creditului și a sumei pe care poți să o obții.  

Suma maximă pe care o poți solicita prin creditul IFN este în general mai mică decât în cazul băncilor. În cazul IFN-urilor perioada de rambursare este în general mai scurtă, în general 3 luni, însă poate ajunge și până la 1-2 ani. În cazul băncilor, perioada de rambursare se poate extinde până la 5 ani, în funcție de suma împrumutată.

Care sunt avantajele și dezavantajele creditării prin IFN-uri?

Principalele avantaje ale creditelor oferite prin IFN-uri sunt:

  • Acordarea simplă și rapidă a creditului;
  • Numărul redus de documente necesare;
  • Timpul scurt de analiză a dosarului;
  • Obținerea creditului online, fără deplasare și stat la cozi.

Printre dezavantaje se numără:

  • Suma maximă oferită;
  • Durata de rambursare a creditului.

Comisioane ascunse

Un aspect foarte important căruia trebuie să îi acorzi o atenție deosebită în momentul în care te decizi asupra un credit de nevoi personale, sunt comisioanele, multe dintre acestea fiind ascunse.

În general, costul creditelor de nevoi personale este format din dobândă, căruia i se pot adăuga următoarele comisioane:

  • comision de analiză;
  • comision de administrare;
  • comision de rambursare;
  • comisionul AEGRM, taxa de înregistrare în Arhivă Electronică;
  • asigurarea de viață.

Instituțiile bancare oferă și dobânzi personalizate, în funcție de profilul de risc al fiecărui client, valoarea dobânzii fiind dezvăluită doar după analiza de risc. DAE (dobânda anuală efectivă) reprezintă valoarea actuală a tuturor angajamentelor, trageri, rambursări și costuri prezente și viitoare, convenite de creditor și consumator pe o perioada de un an. Nu uita, în cazul creditelor acordate pe o perioadă scurtă, DAE nu este un indicator relevant, deoarece dobânda nu se calculează pe an, ci pe numărul de luni, în funcție de perioada împrumutului.

Creditele de nevoi personale sunt foarte diversificate, astfel, dobânzile și costurile pot diferi de la un tip de credit la altul, de la o instituție la alta. Pentru a evita situațiile neplăcute, este important să citești temeinic termenii și condițiile de acordare, precum și condițiile de rambursare a creditelor.

De ce să aplic pentru un credit de nevoi personale prin Ocean Credit?

Din 2015 Ocean Credit susține creditarea responsabilă și oferă servicii transparente, în deplină siguranță. Suma maximă împrumutată poate fi de până la 3500 lei, iar rambursarea se realizează în 3 rate fixe. În plus, oferim 3 modalități de rambursare. Astfel, poți opta pentru varianta cea mai accesibilă pentru tine: plata online cu cardul din contul de client, transfer bancar sau depunere numerar la CEC.

De ce să aleg Ocean Credit?

  • Primești banii imediat după verificarea datelor, dacă scoringul este pozitiv;
  • Totul se petrece cu ajutorul datelor de pe card, fără a introduce IBAN-ul sau alte date legate de contul bancar;
  • Analiza cererilor de credit se realizează automat, chiar și în afara orelor bancare;
  • Nu avem comisioane ascunse.

Pentru a oferi un serviciu transparent, îți punem la dispoziție calculatorul de credite de nevoi personale prin care poți vedea exact cât este dobânda și suma pe care va trebui să o rambursezi.

De exemplu, în momentul în care împrumuți 2000 lei prin Ocean Credit, suma totală de rambursat la va fi de 2238.8 lei.

Dacă îți dorești să aplici pentru un credit dar ești nesigur de suma totală pe care va trebui să o rambursezi, consulta calculatorul de credit nevoi personale aici. Sperăm că acest ghid ți-a fost util pentru înțelegerea aspectelor importante legate de creditele de nevoi personale. Dacă ai întrebări suplimentare legate de acest tip de credit, echipa Ocean Credit îți stă oricând la dispoziție.

Ai apelat recent la un credit de nevoi personale? Cum a fost experiență ta? Așteptăm părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos.

autor
Publicat pe
7/6/2019

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.