CE SĂ ȘTII ÎNAINTE SĂ SOLICIȚI UN CREDIT DE NEVOI PERSONALE
CE SĂ ȘTII ÎNAINTE SĂ SOLICIȚI UN CREDIT DE NEVOI PERSONALE

Ce să știi înainte să soliciți un credit de nevoi personale

Creditele de nevoi personale sunt o alegere la îndemână atunci când ai nevoie de bani pentru un scop specific. Există o mulțime de motive pentru care ți-e util un astfel de împrumut: de la achiziționarea de electrocasnice și mobilier până la acoperirea unor cheltuieli neașteptate. Spre deosebire de un credit ipotecar, acest tip de împrumut este ușor de obținut, fie că îl soliciți de la o bancă sau de la o instituție financiară nebancară (IFN). Deși băncile sunt considerate punct de referință în momentul în care ai nevoie de un ajutor financiar, și percepția asupra IFN-urilor începe să se schimbe. Informându-se și aflând avantajele și dezavantajele, oamenii încetează să mai creadă că instituțiile financiare nebancare sunt „țepe”. Numărul persoanelor care apelează la credite de nevoi personale a crescut considerabil în ultimii ani, iar împrumuturile acordate de IFN-uri sunt atractive pentru că au rată fixă, condițiile de eligibilitate pentru acordarea unui împrumut sunt minime și de multe ori nu este nevoie prezența fizică la un sediu, contractul fiind încheiat online. Există companii, precum Ocean Credit, care facilitează procesul de obținere a unui credit online doar cu buletinul, iar clienții pot folosi banii la scurt timp după ce au primit răspuns pozitiv.  

Ce trebuie să știi înainte să iei un credit de nevoi personale

Dacă te gândești să faci un credit de nevoi personale, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere:

1. Ce este un credit de nevoi personale

Creditele de nevoi persoanele reprezintă un împrumut pentru o sumă fixă, pe care o înapoiezi în rate lunare, la care se adaugă dobânda. După ce ai achitat complet împrumutul, contul este închis, iar dacă ai nevoie de mai mulți bani, trebuie să aplici pentru un nou credit.

2. Vezi și ofertele IFN-urilor

Băncile sunt, probabil, primele instituții care îți vin în minte atunci când te gândești să faci un împrumut. Există, însă, și IFN-uri care acordă credite foarte avantajoase, cu un minim de efort pe care trebuie să îl depui. IFN-urile – instituțiile financiare nebancare – sunt organizații care nu  au statutul de bancă, însă pot oferi condiții avantajoase, uneori cu rate și taxe mai mici decât băncile, pentru același tip de produs. În plus, IFN-urile de tip FinTech sunt utile pentru că au un mod mai ușor și mai rapid de solicitare și aprobare a împrumuturilor online. Este important să nu pleci cu preconcepții când vine vorba despre un credit IFN, ci să te informezi bine și să afli care este suma totală pe care o vei achita la final. Totalul creditelor acordate de instituțiile financiare nebancare către persoane fizice au ajuns, în octombrie 2018, la 3,2 miliarde lei, cu o valoarea medie a unui împrumut de aproximativ 7.000 de euro.

3. Vezi care este modul de calcul al creditului tău

Ia decizia în funcție de nevoile tale și doar după o minuțioasă analiză asupra următoarelor aspecte: DAE (Dobânda Anuală Efectivă), tipul dobânzii (fixă sau variabilă), moneda, indicele de referință (EURIBOR pentru creditele în euro sau ROBOR pentru creditele în lei), alte costuri sau comisioane, perioada de rambursare.

4. Atenție la dobândă

Dobânzile și alte taxe pot face o diferență majoră în totalul plătit pentru un împrumut. Dobânda variază, de regulă, între 5% și 36%, în funcție de creditor. În general, cu cât este mai lungă perioada pe care ai luat împrumutul, cu atât plătești mai mult. Există creditori, precum Ocean Credit, care permit rambursarea unui împrumut în 3 rate și poți face o simulare a sumei lunare pe care trebuie să o înapoiezi folosind un calculator credit de nevoi personale. Nu scăpa din vedere nici faptul că unii creditori percep anumite taxe pentru procesarea împrumutului, care sunt fixe sau pot varia ( de ex.: procent din suma împrumutată). De asemenea, nu uita de penalizările care ți se adaugă dacă nu reușești să achiți la timp fiecare rată.

5. Nu îți neglija scorul de credit

Scorul tău de credit are un impact mare asupra creditului de nevoi personale. Având în vedere că nu este nevoie de o garanție ca să obții un astfel de împrumut, creditorul se bazează pe „reputația” ta – cât de bun platnic ești. În funcție de instituția la care aplici, te poți aștepta ca ratele dobânzilor să fie mari dacă scorul tău este mediu sau slab. Cu siguranță, creditul online doar cu buletinul poate fi o opțiune excelentă atunci când ai nevoie urgentă de bani. Totuși, sunt mulți factori de luat în considerare înainte să decizi tipul de credit care ți se potrivește. Cel mai important este să te simți confortabil cu ratele și sumele pe care trebuie să le plătești, astfel încât să nu te simți copleșit, stresat sau păcălit de taxele și dobânzile pe care le ai, de fapt, de achitat.

Ce este un credit de nevoi personale?

Pe scurt, este un împrumut luat de o persoană fizică de la o instituție bancară sau nebancară pentru a satisface o nevoie personală. De obicei, este acordat pe baza unor criterii precum venituri, istoric de angajare, capacitate de rambursare etc. Spre deosebire de împrumuturile pentru casă ori mașină, creditele pentru nevoi personale nu sunt legate de anumite bunuri sau proprietăți. În general, dobânzile sunt mai mari pentru acest tip de împrumuturi decât cele pentru apartamente sau automobile, deoarece riscul ca instituția creditoare să își recupereze banii este considerat mai mare. Creditele de nevoi personale, indiferent de instituția cu care s-a făcut contractul, se pot folosi pentru orice tip de nevoie financiară, de la renovări, organizarea nunții, vacanță, studii, gadget-uri, cheltuieli medicale sau alte urgențe. De multe ori, limita maximă a sumei împrumutate depinde de venit și variază în funcție de contractul de muncă (salariat full-time, colaborator, administrator în propria firmă etc.). Dacă ai alte împrumuturi, și ele pot influența valoarea noului credit. Multe instituții au și o valoare minimă pentru creditele acordate. De asemenea, altele percep o anumită taxă dacă achiți mult mai repede împrumutul acordat. Înainte să te decizi, recomandat este să verifici criteriile, taxele și dobânzile mai multor instituții financiare care acordă credite.

Cum poți să aplici pentru un împrumut de nevoi personale

Pentru un credit poți aplica singur sau împreună cu o persoană, care, în general, trebuie să fie membru al familiei – soția / soțul sau părinții. Dacă ai un co-debitor, înseamnă că aplicația ta va fi eligibilă pentru o sumă mai mare. Ia însă în calcul faptul că și co-aplicantul tău trebuie să aibă un istoric bun de credit; în caz contrar, șansele ca cererea de creditare să aibă succes sunt scăzute. Documentele necesare pentru un împrumut diferă de la o instituție financiară la alta. În ultimii ani, procesul s-a simplificat destul de mult și acum se pot luat credite doar cu buletinul, din confortul casei tale. În cazul unora dintre instituții, condițiile de eligibilitate pot include vârsta minimă de 18 ani, un card valid pe care să încasezi venitul, un venit minim lunar care variază în funcție de instituție, o adresă de email validă și un număr de telefon funcțional. La Ocean Credit susținem creditarea responsabilă și încurajăm aplicarea pentru un credit de nevoi personale în 3 rate doar în momentul în situații neprevăzute sau când ai găsit o super ofertă și nu ai banii necesari. Gândește pe termen lung înainte să iei un credit și analizează toate datele problemei.  

autor
Publicat pe
14/6/2019

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.