Refinantare
Refinantare

Ce Este Refinanțarea și Cum Te Poate Ajuta?

Fie că vorbim de credite de nevoie personale, de linii de credit sau de programe precum “Prima Casă”, românii au acces la din ce în ce mai multe produse de creditare, pe care le folosesc pentru a-și îmbunătăți viața și a-și maximiza șansele de succes.  Statisticile arată că în 2019, 6 din 10 români au alocat între 10% și 30% din veniturile lunare către plata diverselor împrumuturi.

Deși dacă cifrele menționate atestă nivelul crescut de confort pe care îl avem față de credite, adevărul este că există și situații când datoriile se pot aduna până la punctul în care sunt greu de gestionat. Uneori dobânda lunară crește considerabil, alteori apar cheltuieli neprevăzute care îți dau socotelile peste cap. Oricum ar fi, genul acesta de situații pot provoca multă anxietate și stres și te pot duce în imposibilitatea de a-ți mai respecta angajamentele față de bancă.

Ce se poate face în asemenea situații?

Vestea bună e că există o soluție ce-ți poate ameliora substanțial situația, și una pe care încă mulți oameni n-o iau în calcul. Vorbim aici despre refinanțare – o soluție de restructurare a împrumuturilor existente care-ți permite să renegociezi termenii de plată și datele scadente. Numeroase bănci oferă soluții de refinanțare, cu o suită de beneficii posibile precum:

  • reducerea ratei lunare – îți vei putea negocia un termen de rambursare mai generos, care să permită scăderea ratelor lunare
  • consolidarea tuturor creditelor într-unul singur – vei plăti o singură rată pe lună în loc de mai multe
  • obținerea unor sume suplimentare de bani – în cazul în care ai nevoie de bani în plus, poți cere suplimentarea sumei datorate
  • posibilitatea acordării unei perioade de grație în care să plătești doar dobânda – un lucru extrem de util dacă treci printr-o perioadă grea și nu-ți poți permite ratele complete

Așadar, o refinanțare poate duce la restructurarea datoriilor tale într-un mod care să-ți permită redresarea finanțelor personale atât pe termen scurt cât și mediu-lung. 

Efectul refinanțării asupra scorului de credit

Poate te-ntrebi totuși cum o să-ți afecteze o refinanțare scorul de credit? Per total, efectul va fi unul pozitiv, fiindcă ce faci la nivel practic este să-ți îmbunătățești situația financiară prin restructurarea datoriilor tale. 

Să luăm un exemplu concret: dacă în prezent ai credite lunare în valoare de 1800 de lei la un salar de 3000 de lei, asta înseamnă că ai un grad de îndatorare necorespunzător de mare (60%), ceea ce îți va afecta negativ scorul de credit. Printr-o refinanțare înțeleaptă însă, poți reduce gradul de îndatorare la pragul maxim acceptat de 40%, și vei rămâne cu o rată de doar 1200 de lei pe lună. Ca urmare, și scorul tău va avea de câștigat pe termen lung. 

Din perspectiva sănătății tale financiare, refinanțarea este o soluție excelentă pentru situațiile în care este necesară reorganizarea datoriilor curente. Cu refinanțarea potrivită poți beneficia de dobânzi preferențiale și o rată lunară scăzută, ceea ce te va ajuta să dormi liniștit și să-ți crești scorul pe termen lung. 

De ce trebuie ținut cont atunci când optezi pentru o refinanțare?

Ca orice credit, luarea unei refinanțări presupune agrearea unor noi termeni de împrumut, inclusiv preluarea unor costuri adiționale. Este esențial ca atunci când optezi pentru o refinanțare să fii sigur că vei alege ceva cu adevărat avantajos, pentru a evita situația în care pur și simplu înlocuiești o povară cu alta. Din această perspectivă, iată câteva aspecte de care ar fi bine să ții cont înainte de a alege un credit de refinanțare:

1. Condiții de aplicare

În primul rând, trebuie să te asiguri că venitul tău lunar poate acoperi rata rezultată din refinanțare. Din 2019 începând, băncile limitează gradul de îndatorare maxim al unei persoane fizice la 40% pentru credite luate în lei și 20% pentru cele în valută. Dacă nu te încadrezi, încearcă să negociezi o perioadă mai lungă de rambursare – vei plăti mai mult în dobânzi, dar vei beneficia de rate lunare mai mici.

2. Costuri și comisioane

Că tot veni vorba de dobânzi, este important să iei în calcul toate costurile pe care o refinanțare le presupune. Indicatorul DAE (Dobânda Anuală Efectivă) îți poate oferi indicii în acest sens, deoarece e formată atât din însumarea dobânzii cu toate cheltuielile, taxele și comisioanele de administrare, calculate pe un an. Ea te ajută să compari diverse oferte de refinanțare, cu condiția să ai acces la cifrele DAE calculate pe întreaga perioadă de creditare.

3. Potențiale riscuri

Dacă optezi pentru un credit în valută, ține cont de riscul valutar – o monedă poate crește sau scade rapid, aducând cu sine modificarea ratei lunare. De asemenea, în cazul în care ai avut întârzieri la plata creditelor în trecut, e posibil ca unele bănci să fie reticente în a-ți acorda un nou împrumut sau să-ți propună dobânzi ridicate. Pentru a vedea cum stai la capitolul asta încă de dinaintea aplicării la împrumut, verifică-ți scorul de credit online acum: https://volt.ro/

Concluzii și strategii de viitor

Acum că ți-ai făcut o idee despre ce înseamnă refinanțarea în mare, este timpul să te gândești dacă apelarea la genul acesta de credit poate fi un plus pentru tine. În cazul în care te hotărăști să încerci, îți recomandăm să nu te grăbești. Compară cu atenție ofertele de pe piață și ia în calcul faptul că procedura poate dura câteva zile/săptămâni până la finalizare.

Odată ce ți-ai găsit oferta potrivită, va trebui de asemenea să întocmești un dosar cu actele necesare pentru o refinanțare. De regulă acesta va include documente precum contractul tău de muncă, adeverința de salar, copie după ultima fișă fiscală, precum și acte care să ateste situația ta creditară actuală.

Noi îți urăm multă baftă și spor în alegerea refinanțării potrivite. Dacă ai mai apelat la o refinanțare în trecut și vrei să ne povestești despre experiența ta, te invităm să ne lași un comentariu mai jos. Ne poți găsi de asemenea pe toate rețelele de socializare obișnuite, inclusiv Facebook, Instagram și LinkedIn.

autor
Publicat pe
5/3/2020

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.