Câte ore din viață dai la schimb când cumperi ceva?
Câte ore din viața dai la schimb când cumperi ceva?
Cum? Timp? Doar nu plătești cu timp, când cumperi ceva - plătești cu bani.
De fiecare dată. Îi dai la tejghea, sub formă de bancnote și monede, apropii cardul contactless și banii se duc. Totul e cu bani.
Așa este. Banii reprezintă limba universală de schimb a bunurilor și serviciilor pe aproape tot globul.
Însă, banii reprezintă și ei ceva. Și anume, tot timpul pe care l-ai petrecut câștigându-i. Dacă nu ai mai privit niciodată tranzacțiile din punctul acesta de vedere, este posibil ca, la început, să pară ciudat.
Oricând ne schimbăm paradigma de gândire, ia timp până să înțelegem noua perspectivă. Și, mai ales, până să și implementăm noile informații.
Tocmai de aceea, îți propunem să descoperi răspunsul la aceste întrebări:
1. De ce contează să știi că plătești cu timpul tău, nu cu bani?
Banii sunt doar o formă prin care ne cuantificăm timpul petrecut la lucru. Cu alte cuvinte, banii sunt o recompensă a valorii pe care noi o aducem în lume. Și îi cheltuim mai departe, recompensându-i pe alții pentru bunurile și serviciile pe care ei ni le oferă.
Însă, priviți mai în profunzime, banii reprezintă numărul de ore pe care l-am petrecut lucrând. Este vorba de numărul de ore pe care l-am petrecut dându-ne energia în diferite activități, sarcini și task-uri de la job.
Este vorba de numărul de ore pe care l-am petrecut la birou, în deplasare, vorbind cu oamenii, finalizând sarcini, frustrându-ne, obosindu-ne, stresându-ne poate.
Toate aceste ore pe care le petrecem la lucru sunt ore din viața noastră. Dintr-un timp pe care nimeni nu ni-l mai dă înapoi. Niciodată. Un timp foarte prețios, de altfel, care periodic este răsplătit prin bani - prin salariu sau orice alt tip de venituri.
Acum că privești lucrurile și din acest unghi, are mai mult sens faptul că noi plătim cu timp și nu cu bani?
2. Cum calculezi câte ore din viața ta dai la schimb?
Acum că știi ce presupune această tranzacție cu timp în loc de bani, e important să-ți și calculezi câte ore din viața ta valorează fiecare produs pe care-l cumperi. Să luăm salariul lunar standard, de exemplu. El este alocat pentru un anumit număr de ore lucrate - 40, în cel mai comun caz.
Așadar, ia suma de bani pe care o încasezi lunar și împarte-o la numărul de ore pe care-l lucrezi. Atenție, ia în calcul orele reale, nu cele contractuale. La finalul acestui simplu calcul matematic, vei ști cât valorează ora ta de lucru.
Mergând mai departe cu acest exemplu, ia ca exemplu un produs pe care vrei să-l cumperi și descoperi cât te costă acesta în timp. De exemplu, dacă ai un salariu lunar de 5000 lei net, pe un regim de lucru cu normă întreagă - adică 4 săptămâni a câte 40 de ore fiecare - ora ta de lucru valorează 5000 lei/160 ore = 31.25 lei.
Dacă vrei să-ți cumperi un smartphone la 2000 lei, atunci poți împărți cei 2000 de lei la valoarea orei tale de lucru, adică la 125 de lei. 2000/125 = 61.53 ore.
Cu alte cuvinte, pentru a achiziționa acest telefon la 2000 de lei, vei plăti cu aproape 62 ore muncite de tine. Adică mai bine de o săptămână și. Merită sau nu? Asta tu hotărăști.
3. Cum îți poate folosi acest lucru?
Acum că știi cum să calculezi cât timp lucrat te costă fiecare produs sau serviciu pe care vrei să-l cumperi, poți fi mai atent cu banii tăi.
Ia-ți timp pentru a folosi această formulă de calcul în orice caz din viața ta. Fie că vrei să faci o achiziție mai mare sau doar vrei să vezi cât timp dai la schimb pe costurile uzuale - facturi, chirie etc, poți de-acum să faci o diferență în viața ta. Cum?
Având mental cifra clară a orelor lucrate de tine, vei cheltui mult mai chibzuit. Acesta este un efect aproape garantat. Știind că plătești cu timpul tău, vei vrea să ai grijă de energia pe care o dai la lucru.
Mergând pe aceeași gândire, atunci când iei un credit, primești ca împrumut nu doar bani, ci și ore în plus.
De exemplu, cu linia de credit Delfin🐬, îți oferim până la 9000 de lei împrumut - rambursabili în 12 luni. Sau, în cazul creditului online Pinguin 🐧, îți oferim până la 4500 de lei, sub forma unui credit de nevoi personale, rambursabil în 3 luni.
Luând în calcul costul total al creditului, vei putea să afli câte ore în plus primești - provizoriu. În loc să petreci timpul care-ți aduce suma respectivă, iei un credit care ți-l oferă instant.
Concluzie
Banii sunt, de fapt, energie și o schimbăm întruna între noi. Dacă tu depui energie și primești bani la schimb, altcineva - un comerciant, de exemplu - depune efort în dezvoltarea unui produs, pe care tu dai banii la schimb.
Folosește această formulă de calcul pentru a vedea cât timp din viața ta dai la schimb atunci când cumperi ceva, iar contul tău bancar va începe să arate altfel. Puțin câte puțin, însă diferențele vor fi vizibile.