Scor de credit
Scor de credit

Care sunt categoriile de scor FICO și ce înseamnă ele?

Scorul de la Biroul de Credit (sau scor FICO) este un număr între 300 și 850 care reprezintă statutul tău în fața băncilor.

Este reprezentarea numerică a istoricului tău de creditare și exprimă cât de fiabil ești ca potențial client. Majoritatea instituțiilor financiare decid cui acordă împrumuturi și în ce condiții cu ajutorul acestui scor. 

În calculul scorului de credit intră o varietate de factori, dintre care șase sunt cei mai semnificativi:

1. Istoricul de plăți

2. Întârzierile grave

3. Utilizarea limitei

4. Interogările bancare

5. Vârsta istoricului

6. Totalul de conturi

Pentru a afla mai multe detalii despre scorul de credit, te invităm să citești articolul Ce Este Scorul de Credit și Cum Te Influențează?

Cele 4 categoriile de scor FICO

Scor de credit slab 

Orice scor aflat în intervalul 300-450 este catalogat ca fiind unul slab

La acest nivel, băncile sau IFN-urile vor fi extrem de ezitante în a-ți acorda un nou împrumut. De regulă, acest tip de scor este asociat clienților cu un istoric de credit presărat cu multe întârzieri grave, executări silite sau grade de îndatorare extrem de mari.

Scor de credit mediu

Orice scor aflat în intervalul 551-650 este considerat ca fiind unul mediu

La acest nivel, șansele tale a obține un nou împrumut sunt bune, atâta vreme cât ai un venit stabil suficient de mare încât să poți acoperi ratele lunare.

Dacă ai un scor în acest interval, înseamnă că în general ți-ai achitat ratele la timp, cu ocazionalele scăpări sau întârzieri minore. 

De asemenea, unele persoane au un scor mediu deoarece sunt la început de drum cu creditele. Astfel, chiar dacă au respectat toate condițiile împrumuturilor anterioare, istoricul lor de creditare nu este încă suficient de lung pentru a garanta un nivel mare de încredere.

Scor de credit bun

Un scor de credit situat între 651 și 750 este considerat ca fiind unul bun

La acest nivel, șansele tale de a obține orice tip de credit sunt excelente, deoarece băncile și IFN-urile vor presupune că ai respectat condițiile împrumuturilor anterioare și ai un istoric de creditare suficient de lung.

Scor de credit excelent

Un scor de credit situat între 751 și 850 este considerat ca fiind unul impresionant

Cu acest scor, toate băncile și IFN-urile vor dori să te aibă ca și client. Asta înseamnă că vei putea negocia condiții preferențiale de împrumut, inclusiv dobânzi mai bune sau perioade de grație mai avantajoase.

Merită însă precizat că un scor atât de ridicat se obține de regulă doar în urma unui istoric lung de creditare, cu rate achitate mereu la timp și comportament financiar exemplar.

De asemenea, fiindcă scorul se actualizează constant, chiar și un scor mare trebuie menținut în timp prin continuarea practicilor sănătoase de creditare și rambursare a datoriilor.

Dacă ești curios să vezi cum evoluează scorul tău în timp real, intră pe volt.ro, unde îți poți afla gratuit raportul complet de la Biroul de Credit. Această verificare NU îți afectează în niciun fel evoluția scorului.

autor
Publicat pe
19/3/2020

•  Trucuri pentru a evita comisioanele bancare

•  Sfaturi pentru o viață financiară mai sănătoasă

•  Credite luate mai inteligent

•  Oferte mai bune pentru a-ți multiplica banii

Îți mulțumim! Ai primit un email de confirmare . Dacă nu îl găsești, verifică în SPAM.
Oops! Ceva nu a mers bine. Te rugăm să contactezi serviciul suport pentru ajutor.